vrijdag 22 mei 2015

Betoog: Elke scholier of student moet een laptop ontvangen

Hai,

Deze week moeten we een betoog schrijven. Veel plezier met lezen! 

De stelling voor mijn betoog is: "Elke scholier of student moet een laptop ontvangen". Op elke school moet je weleens iets op de computer doen. Het is dus heel handig en eigenlijk ook wel logisch dat iedere scholier een laptop ontvangt. Het is misschien duur, maar er zitten ook heel veel voordelen aan. Ik ben het dan ook eens met deze stelling.

Ten eerste
Zoals ik net ook al even kort benoemde, is het zeer handig om iedere scholier een laptop te geven. Op verschillende scholen zijn er verschillende manieren van het gebruiken van computers. De ene school heeft alleen desktops (vaststaande computers) en de andere heeft ook nog laptops die je kunt lenen. Als dat het geval is, zijn er weer verschillende manieren om die laptops uit te lenen, bijvoorbeeld het inleveren van je schoolpasje, of een speciaal laptop-leenpasje, maar dat is vaak best wel een gedoe. Ten eerste krijg je het probleem dat er niet genoeg laptops zijn. Ook zijn er veel kinderen die kleine dingen, zoals inderdaad pasjes, kwijtraken. Dan kunnen zij geen laptop meer lenen. Dat zorgt ook voor problemen, omdat je dan of nieuwe pasjes moet maken/printen of je moet de kinderen gewoon nooit meer op een laptop laten werken. Bij ons op school moeten we best vaak iets op de computer doen, dus dat laatste is eigenlijk geen optie. In een situatie waar iedereen zijn eigen laptop heeft, hoeft hier niet over nagedacht te worden en kan iedereen makkelijk aan de slag met zijn eigen laptop.

Scheelt tijd
Als je laptops uitleent, zoals net al genoemd, kost dat best wel wat tijd. Stel, je hebt een vak waar je sowieso een computer voor nodig hebt, bijvoorbeeld (bij ons op school) rekenen. Iedereen heeft dan een laptop (of desktop) nodig. De kinderen gaan in de rij staan en een leraar moet alle laptops uitlenen. Dan zijn er zo alweer 5 tot 10 minuten van de lestijd af. Vaak heb je wel het hele lesuur nodig om je weektaak af te krijgen. En de leraar heeft voor zijn of haar instructie ook alle tijd nodig. Als iedereen zijn eigen laptop heeft, halen ze die gewoon uit hun tas, kluisje of wat dan ook. Zo kunnen ze meteen aan de slag en is er veel minder gedoe dan als alle laptops eerst uitgeleend of uitgedeeld moeten worden.

Eerlijk
Dan zou je kunnen zeggen, laat iedereen dan zijn eigen laptop kopen en mee naar school nemen. Maar dat zou oneerlijk zijn. Niet elk gezin heeft genoeg geld om een laptop te kopen voor elk kind. Dan zou het verschil tussen arm en rijk heel erg zichtbaar zijn en dat is niet fijn voor de arme(re) kinderen. En als hun ouders dan wel net genoeg geld hebben voor een laptop, wordt dat waarschijnlijk een hele goedkope of een tweede hands, terwijl de rijke kinderen een van de nieuwste en duurste laptops krijgt. De arme(re) kinderen kunnen dan worden gepest om hun thuissituatie. Als iedereen een laptop krijgt, vergoed door de school, maakt je thuissituatie minder verschil.

Smoesjes
Als iedereen zijn eigen laptop heeft, zijn er ook bepaalde smoesjes die niet meer gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld dat de leerlingen thuis hun werkstuk of opstel enzovoorts niet konden afmaken, omdat het op school op de computer stond. Zo moeten ze hun werkstuk dus wel op tijd inleveren! Dit soort smoesjes kunnen niet meer gebruikt worden door iedereen een eigen laptop te geven. 

Altijd beschikbaar
Zoals al eerder kort genoemd, zijn de laptops natuurlijk wel eens op. De desktops (als die er überhaupt zijn) zijn namelijk vaak al bezet en er zijn meestal niet genoeg laptops voor iedereen. En als er dan kinderen zijn die in dat uur nou juist datgene hadden ingepland waar ze een computer voor nodig hebben, kunnen ze niet werken en doen ze dat ook zeker niet, geloof me.  

Kortom, er zitten bijna geen nadelen aan het geven van een laptop aan iedere scholier of student. Het is handig, efficiënt, eerlijk en je maakt de kinderen ook nog 's blij:)! Daarom ben ik, nogmaals, voor deze stelling.

Dat was mijn betoog, hopelijk vonden jullie 'm goed en tot volgende week!

xx seervdw

Bronnen:
http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/86500-onderwerpen-stellingen-voor-een-betoog-debat-discussie.html (om een stelling te zoeken)
Ik heb ook een paar vragen gesteld aan een leerling uit mijn klas: Julie Tacken.

1 opmerking:

  1. Gelukkig mag ik een debat voeren als de Oppositie. U maakt het mij zeer gemakkelijk om al uw argumenten te ontkrachten en daarbij mij de nodige kennis te geven over dit onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen